Indlæg i LokalAvisen

Vores nystiftede A.m.b.a. er i LokalAvisen

https://skanderborg.lokalavisen.dk/samfund/ECE16953968/kollektivt-varmeprojekt-paa-vej-til-landsby-nu-skal-de-lokale-tilmelde-sig/

Kollektivt varmeprojekt på vej til landsby: Nu skal de lokale tilmelde sig

KATRINE FRIIS PEDERSEN Jyllands-Postens Lokalaviser

Det nystiftede A.M.B.A selskab er klar til at kæmpe for at få nok til at tilmelde sig kollektivt varmeprojekt i Sjelle.

Sjelle ByVarme A.M.B.A.

Sådan lyder navnet på et nyt selskab i Sjelle. Og med stiftelsen af det nye selskab er landsbyen nord for Galten tættere på at skrive historie i Skanderborg Kommune end nogensinde før.

Sjelle Bylaug og Arbejdsgruppen for projektet ”Kollektiv varme med Termonet” har gennem en længere periode arbejdet på at nå så langt i processen om at få en fælles varmekilde til landsbyen, at der var grundlag for at oprette et A.M.B.A selskab.

Det blev en realitet tirsdag aften, da der først var borgermøde i Sjelle Forsamlingshus og efterfølgende stiftende generalforsamling.

Knap 50 Sjelleborgere mødte op til borgermødet for at høre nærmere om det kollektive varmeprojekt i Sjelle, og 23 husstande skrev sig op til termonettet med det samme – for også at få stemmeret til den efterfølgende generalforsamling.

»Vi er en del husstande i Sjelle, der bruger gasfyr lige nu, og det står til at blive udfaset i 2035. Så vi skulle jo på en eller anden måde finde en ny varmekilde. Vi undersøgte for længe siden muligheden for fjernvarme, men det kunne ikke lade sig gøre, så vi begyndte i stedet at tænke i andre muligheder for en fælles varmeløsning i Sjelle, så vi ikke alle er nødt til at få luft til vand varmepumper,« lyder det fra Jesper Lillesø, der blev valgt som formand for det nyoprettede selskab A.M.B.A.

A.M.B.A ejer varmen

Jesper Lillesø har været i arbejdsgruppen i alle de år, der er arbejdet med at finde en kollektiv varmeløsning i Sjelle. Han bor selv i byen og får lige nu varmen via et relativt nyt gasfyr.

Han håber, at det nødvendige antal husstande har lyst til at være med.

»Vi skal op på 48 husstande, så med dem, der allerede skrev sig op i forlængelse af borgermødet, mangler vi godt 20. Og så kan vi komme helt i gang med det her,« siger Jesper Lillesø.

Det, han helt konkret håber beboerne i Sjelle vil skrive sig op til, er termonet.

»Det minder egentlig meget om fjernvarme, men vandet, der flyder i vejen, er ikke varmt. Det er bare jordvarmt, og så er det anlæggets opgave at omdanne det til varmt vand ved hjælp af en vand-til-vand varmepumpe. Anlægget hos den private fylder cirka ligeså meget som naturgasanlægget. Det er jo så A.M.B.As anlæg, og så får man leveret varme. Det er så også A.M.B.A, der står for vedligehold, reperationer og den slags,« siger Jesper Lillesø.

Det koster 25.000 kroner at blive koblet på termonettet i Sjelle, hvis det nødvendige antal husstande tilmelder sig. Når man er koblet på, bliver man samtidig andelshavere i A.M.B.A.

Banker på døre

Det er netop arbejdet med at få nok husstande tilmeldt, der er næste skridt i processen.

»Det er meget spændende, så jeg glæder mig virkelig. Jeg vil meget gerne selv have det her, så jeg håber, at vi får skrabet nok sammen,« siger Jesper lillesø og henviser til, at alle interesserede må i gang.

»Det bliver sådan noget med, at man går til sin nabo og taler om det. Det er ikke kun bestyrelsen, men os alle. Det er et fælles projekt,« siger formanden.

Jesper Lillesø fortæller, at man altid kan koble sig på senere, hvis man eksempelvis næsten lige har købt en ny luft til vand varmepumpe eller fortsat er glad for sit pillefyr.